Krise: Facebooks innsamlingsverktøy legges ned!

Brutale nyheter en tilfeldig torsdagskveld i april:

En kjempebombe ramlet ned i form av en simpel notifikasjon på facebook: Facebook sine fundraisingverktøy LEGGES NED i hele EØS-området med virkning fra 1. juli!

Du kan lese hele kunngjøringen på facebooks eget hjelpesenter:

💣 “Om endringer i Metas verktøy for innsamlingsaksjoner i EØS”

De sier ingenting om årsaken, men med bakgrunn i endringene de gjorde i UK tidligere – der facebooks egne betalingsverktøy ble faset ut til fordel for Paypal Giving – er det nærliggende å tro at de ikke lenger ønsker å drive “bankvirksomhet”. Og siden det ikke finnes noe etablert alternativ for givertjenester i EØS, så blir altså løsningen å legge det hele ned.

hva betyr det for deg?

Vel – det kommer an på hvor mye penger du samler inn på facebook i dag. Men sannsynligvis betyr det at du vil tape en ganske stor mengde penger helt over natta dessverre. Det er brutalt. Og selv om verktøyet vil eksistere frem til 1. juli, vil det allerede fra I DAG kun være mulig å gi for de som har gjort det tidligere og dermed har en såkalt betalingskonto hos facebook. Har du aldri gitt, vil du ikke kunne gjøre det nå.

Du kommer til å miste alle bursdagsinnsamlinger på facebook.

Du vil miste muligheten til å kjøre innsamlingsaksjoner på facebook.

Du kan ikke be om donasjoner direkte på en post på facebooksida di.

Og neste gang noen blir skikkelig sinna på Sylvi Listhaug, vil de ikke kunne bruke facebook til å samle inn 17 millioner til Leger uten Grenser (eller din organisasjon).

hva skal vi gjøre nå, da??

Det vet vi ikke helt enda. Vi er i kontakt med aktører i andre rammede land, slik at vi også kan høre hvordan de håndterer dette. Og vi er i kontakt med aktører i Norge om hvordan vi sammen kan bidra for å hente inn noen av alle de millionene dette vil koste organisasjonene. Vi lover å holde deg oppdatert på hva vi finner ut etterhvert som vi finner det ut.

Men en ting er sikkert! Hvis du ikke allerede har hørt på oss og etablert en solid strategi for å få kontaktpunkter til dine støttespillere i sosiale medier som DU kontrollerer, uten å være avhengig av de samme sosiale mediene, (for eksempel epost eller mobilnummer), så må du gjøre det NÅ! Dette, mer enn noe annet, viser hvor utrolig sårbare vi er for hva impulsive amerikanske milliardærer finner på når vi lar dem passe på støttespiller-eggene våre i kapitalist-kurven sin..

Som Julia Edin så fint sa det på facebook: “Nå gjelder det virkelig å ha gode nettsider, godt innhold og måter å engasjere givere på fremover”. Nå må du være fremoverlent. Nå må du være (enda mer) på.

Vi kommer tilbake med mer info så snart vi har det – og vi kommer til å invitere til et nettmøte for å diskutere løsninger og utfordringer i løpet av kort tid – vi må bare få litt oversikt selv først. Meld deg på vår epost-liste, så får du beskjed når vi har funnet et passende tidspunkt og invitasjonen går ut.

Vi ønsker deg en fin kveld og håper du beholder nattesøvnen!

Hilsen gjengen i b.bold (hytter med neven i generell retning USA)

PS.: I vår trendrapport for 2024 spådde vi at mange ville intensivere arbeidet med å skaffe eierskap til egne giverdata, fordi det er risikabelt å være avhengig av de sosiale plattformene og deres innfall. Det er ikke no gøy å ha SÅ rett ☹️

☝🏼En av slidene fra vår presentasjon «En kikk i spåkula» fra november 2023. Det gikk troll i ord, gitt.