Denne høsten har vi hatt mange samtaler som starter som dette: 

 “Hjelp! Juleinnsamlingene våre på facebook virker ikke lenger!”

De fleste organisasjoner har julen som viktigste tid på året. Giverne er i gla’modus og givergleden er høy. 

 Men så opplever vi at organisk aktivitet stuper, prisene på annonsene stiger og inntektene synker. Kampanjene går i beste fall i null. Hva skjer, og hva skal vi gjøre med digital innsamling til jul?

For 2-3 år siden fikk mange inn *mye* penger på nett i november/desember. Det var bare å skru på et par annonser på Facebook, så kom pengene. Men så sa det stopp. Kundene våre lurer på om kampanjene deres ikke er gode nok, om kommunikasjonen feiler, om nettsidene ikke virker. 

Men svaret er enkelt og brutalt. Nettbutikkene tar over. Black Friday, Black Week, Black Month, Singles Day – juletilbud. Aktiviteter preget av store tunge aktører som har råd til å kjøre vanvittige budsjetter – vi blir rett og slett utkonkurrert!

Dessverre, når vi kjemper om folks penger, er alle i samme båt. . AI-en, den kunstige intelligensen til Facebook,er designet for at Facebook skal tjene penger – den bryr seg ikke om du er en bedrift eller en organisasjon. 

November og desember er høysesong. På den ene siden har vi nettbutikkene som krangler om oppmerksomheten ved å spy ut voldsomme rabatter. På den andre siden har vi et publikum som ønsker seg gode rabatter og tilbud, og responderer dermed på disse annonsene. Dette presser annonser med andre type budskap nedover på listen. De blir dyrere, får dårlig rekkevidde, konverterer dårlig og til slutt stopper de gjerne. 

Hva gjør vi nå?

Vi må tenke annerledes. Det som funket i 2019, gjør ikke det lenger. Jeg vil til og med stille spørsmålet: Kanskje vi ikke skal kjøre digital innsamling til jul? 

Vi ser ikke lenger på Facebook som en innsamlingskanal i høysesongen. Vi behandler det nå som en støttekanal, på samme måte som for eksempel TV- eller radioreklame. Det kan være viktig og verdt å bruke penger der for å oppnå synlighet og styrke bunnlinja i alle kanalene en kampanje bruker. Du må snu tankesettet – ikke forvent å få direkte inntjening på annonser som tidligere, men bruk det som en del av markedsmiksen for oppmerksomhet. Vi er tilbake til gode, gamle “Halvparten av all markedsføring virker. Vi vet bare ikke hvilken halvpart”. 

“Men vi har satt et budsjett – kan vi ikke bare la annonsene gå, vi får jo inn litt penger?” Joda. Men problemet er at du nå har med kunstig intelligens å gjøre. Det du gjør i dag, påvirker det som skjer om én, to og tre måneder. Annonser som går dårlig til jul, risikerer å ødelegge våren din. Så hvis du likevel vil prøve: Lag en strategi på worst case. Lag noen stopp-punkter for deg selv, ha en plan for hva du skal gjøre hvis det går den gale veien. 

Det aller, aller viktigste er å gå bort fra kampanjetankegang. Ha et always-on-løp, der du holder liv i annonser hele året. Optimaliser og juster slik at du spiller på lag med den kunstige intelligensen, i stedet for å kjempe imot den. På den måten har du et godt grunnlag når du neste år går inn i november og desember – da vet Facebook hvem du er, og risikoen for skakkjøring reduseres betraktelig.

For at Facebook fortsatt fungerer – andre tider på året, og med langsiktig tenking, dét er det ingen tvil om. God jul!

Av: Ane Tollerød Fosse

——

Fungerer ikke facebook-annonsene dine? Har du en strategisk nøtt du trenger hjelp til? En kampanje som ikke helt fungerer? U-utløst potensiale hos støttespillerne dine? Ta kontakt på hei@bbold.no, så kan vi ta en uforpliktende kaffe – “på ekte” eller digitalt!

—– 

b.bold er et et norsk rådgivermiljø for organisasjoner med fokus på strategi og fundraising. Vi hjelper en rekke små og store organisasjoner med rådgivning og operativ hjelp innen strategi, ledelse og fundraising, kampanje og kommunikasjon. b.bold drives av grunnleggeren Beate Sørum, sammen med Seth Piper, Michael Hansen og Maren Lier. I tillegg har vi et nært samarbeid med Ane Tollerød Fosse og Anne Rita Egeland. b.bold har et strategisk partnerskap med teknologiselskapet Dekode, og sammen har vi planer om å eliminere alle irriterende ting som bare ikke funker for de som jobber i frivillig sektor i dag. 

b.bold er stolte av å tilhøre organisasjonssektoren fullt og helt, med rådgivere og partnere med sterk bakgrunn fra organisasjonslivet.

MENU